
În tematica studierii mecanismului de aparare a organismului s-a acordat o mai putina atentie influentei raspunsului imun asupra cresterii si a cerintelor nutritive. Alimentatia a fost considerata ca o problema exclusiv nutritionala, care sa asigure si sa puna în valoare potentialul genetic al liniilor parentale sau a hibrizilor pentru productia de oua si carne.
Rata de crestere a fost corelata în primul rând cu gradul de sanitatie a spatiilor de cazare efectuat înainte de populare. Puii crescuti în conditii ,,germ- free” au o rata de crestere cu 15% mai mare decât puii crescuti în mediul conventional, iar cresterea în adaposturile decontaminate asigura un spor de crestere în greutate mai ridicat decât cresterea în adaposturi nedecontaminate (Coates si col, 1963, Hill si col, 1952, Libbz si Schaible, 1955).
Deoarece sistemul imun este primordial în mentinerea starii de sanatate, o nutritie adecvata poate optimiza raspunsul imun. Se poate accepta conceptul ca sistemul imun actioneaza ca un organ senzorial pentru a detecta prezenta organismelor straine în organism si de a comunica aceste informatii organismului rezultând o serie de modificari de comportament, celulare si metabolice, care influenteaza cresterea si cerintele nutritive.
De multe ori scaderea ratei de crestere se considera a fi mediata nu de sistemul imunitar, ci de posibilitatea patologiei induse de infectii subclinice. Este unanim recunoscut faptul ca stresul de vaccinare afecteaza cresterea puilor si implicit conversia furajelor. Reactia de raspuns a sistemului imunitar la actiunea antigenilor vacccinali poate fi confundata uneori cu evolutia unei boli induse de evolutia unei infectii subclinice.
Utilizarea adjuvantilor sau a altor agenti imunopotentiatori pentru a maximiza raspunsul imun, are efect negativ asupra productivitatii. Gradul de afectare a cresterii puilor este corelat cu amplitudinea raspunsului imun. Agentii slab imunogeni au un efect redus asupra ratei de crestere, în timp ce agentii puternic imunogeni afecteaza marcant cresterea.
Imunogenii, inclusiv endotoxinele bacteriene si proteinele purificate, provoaca reactii puternice imunitare, care induc raspunsuri diferite ca amplitudine. Astfel, stimularea raspunsului imun declanseaza modificari metabolice în raport de puterea si durata raspunsului imun. Atunci când agentii patogeni declanseaza raspunsuri imunitare, deviatiile metabolice provocate se suprapun pe modificarile tisulare produse de acesta sau de toxinele sale (K.C.Klasing, B.J.Johnstone si B.N.Benson, 2001).
http://www.semneartemis.ro/librarie-online-carti/corneliu-bejan-ghid-si-nomenclator-de-produse-veterinare/product_info.php/products_id/668
http://www.semneartemis.ro/librarie-online-carti/corneliu-bejan-compediu-de-patologie-aviara/product_info.php/products_id/612